Quines mascaretes hi ha i quina és la seva capacitat de protecció del coronavirus?

Quines mascaretes hi ha i quina és la seva capacitat de protecció del coronavirus?

Les més bàsiques són les mascaretes quirúrgiques. Eviten la transmissió d’agents infecciosos procedents de la persona que la porta posada i són d’un sol ús, no es poden reutilitzar.

Dissenyades per protegir «de dins cap a fora», estan formades per tres capes: l’externa impermeable (normalment de color blau o verd), la intermèdia (amb filtre bacterià) i la interna (que ha d’estar en contacte amb la boca i el nas i que absorbeix la humitat). 

El segon grup són les mascaretes autofiltrants (FFP1, FFP2 I FFP3), que protegeixen també «de fora, endins».

Quines mascaretes hi ha i quina és la seva capacitat de protecció del coronavirus? Les més bàsiques són les mascaretes quirúrgiques. Eviten la transmissió d'agents infecciosos procedents de la persona que la porta posada i són d'un sol ús, no es poden reutilitzar. Dissenyades per protegir "de dins cap a fora", estan formades per tres capes: l'externa impermeable (normalment de color blau o verd), la intermèdia (amb filtre bacterià) i la interna (que ha d'estar en contacte amb la boca i el nas i que absorbeix la humitat).  El segon grup són les mascaretes autofiltrants (FFP1, FFP2 I FFP3), que protegeixen també "de fora, endins".

És a dir, amb diferents graus de protecció, eviten que un virus que estigui en l’ambient la traspassi i infecti la persona que la porta. A més, la persona que les porta, en cas de tenir el coronavirus, no el transmet perquè la mascareta el filtra. Poden incorporar una vàlvula filtrant o no.
Les mascaretes FFP1, FFP2 i FFP3 ofereixen més protecció contra el coronavirus
Dins d’aquesta categoria es troben les qualificades com a FFP1 (és a dir, tenen un filtre de tipus 1, que garanteix un 78% de protecció davant partícules de l’exterior), les FFP2 (amb un filtre que garanteix fins a un 92% de protecció de partícules en suspensió exteriors) i les FFP3 (amb un màxim de protecció de fins al 98% i que es fan servir per protegir-se de gasos i aerosols d’alta toxicitat).

Tant les FFP2 com les FFP3 estan homologades para retenir partícules de fins a 0,6 micres.Com s’ha de posar i treure la mascareta?

L’Organització Mundial de la Salut recomana rentar-se bé les mans amb aigua i sabó o amb desinfectant abans de manipular la mascareta. Cal assegurar-se que la mascareta cobreix bé boca i nas i que no hi ha espais buits entre les vores de la mascareta i la pell.

Les mascaretes s’han d’agafar sempre per les gomes o les cintes que les ajusten a les orelles o al cap, i mai s’han de tocar amb les mans per la part exterior o interior perquè podríem contaminar-les.

Per retirar-les també s’ha de fer per darrera o amb les cintes o gomes que la lliguen a l’orella.

Les mascaretes d’un sol ús, les quirúrgiques, s’han de canviar tan bon punt estiguin humides i s’han de llençar en un recipient tancat. Després cal tornar a rentar-se les mans amb un desinfectant amb base alcohol o amb aigua i sabó.

Quin preu tenen?

Abans que la pandèmia del coronavirus fes que s’esgotessin les existències de mascaretes a tot el planeta, el preu de cada mascareta quirúrgica a una farmàcia de Catalunya no arribava a 1 euro. Ara, després de setmanes sense estoc, les farmàcies que en tenen les venen a 2,5 euros.

Aquest serà el tipus de mascareta que la Generalitat distribuirà de forma gratuïta amb la targeta sanitària a les farmàcies a partir del dia 20.

Les FFP1 i FFP2 es podien aconseguir per uns 2-3 euros la unitat en farmàcies abans de la crisi del coronavirus. Quan es van donar els primers casos de contagi a Catalunya els estocs es van esgotar ràpidament. Aquesta setmana han començat arribar a algunes farmàcies les primeres caixes amb mascaretes filtrants, que les vénen a partir dels 9 euros la unitat.

Les mascaretes són d’un sol ús o es poden reutilitzar?

Les mascaretes quirúrgiques són d’un sol ús. Pel que fa a les mascaretes autofiltrants, no totes es poden reutilitzar. Les que sí que tenen més d’un ús venen marcades amb la lletra R (Reutilitzable).

A les mascaretes reutilitzables només es pot netejar la zona d’ajustament amb la cara, en cap cas el material filtrant. I, en la majoria de casos, tenen data de caducitat.

Mantenir les mesures higièniques

La gran por dels responsables sanitaris és que amb l’ús massiu de mascaretes, la població abaixi la guàrdia i es relaxin les mesures higièniques i de neteja de les mans.

Recorden que malgrat portar la mascareta, el virus es transmet tot sovint a través de les mans en tocar superfícies infectades. Per aquesta raó insiteixen que, amb o sense mascareta, cal fer un rentat freqüent de mans amb aigua i sabó o solució desinfectant.

https://www.ccma.cat/324/quin-tipus-de-mascaretes-hi-ha-i-quines-protegeixen-mes-del-coronavirus/noticia/3003962/